Dàtils

indexOrigen :

El dàtil és un fruit obtinguda de la palmera datilera, aliment bàsic per a països del Magreb (Marroc, Tunísia, entre altres).

Els majors productors a nivell mundial han estat l’Iran i l’Iraq (fins a la Guerra del Golf). A Califòrnia hi ha un important cultiu d’aquest fruit.

Existeixen moltes varietats, entre elles: Zahid, Medjool, Kadrawi. Cal destacar que la més apreciada és la Deglet Nour.

Característiques:

El dàtil és un fruit allargat de forma ovalada, sol ser de colors marronosos  i arrugat, és dolç i carnós amb la pell dura .

Propietats:

  • Nutritives

Té un contingut molt elevat en sucre, de fins al 70%; a més és molt nutritiva pel seu alt contingut en carbohidrats, ferro, potassi i fòsfor. Conté vitamines: A, tiamina, riboflavina, niacina, triptòfan i àcid ascòrbic.

  • Medicinals

Era considerada beneficiosa en medicina. En naturopatia es prescriu el seu ús en cas d’asma, bronquitis, tuberculosi, tos, febres, càncer, mal de panxa, refredat, fatiga als ulls, gonorrea.

És un excel·lent producte, com a fruit ben madur i bullit en llet estova i suavitza les vies respiratòries.

Es pot menjar com a fruit o preparat en melmelades, púdings, coques, gelats, etc.

Consum:

Els dàtils es poden menjar sols com a postres, entre àpats, com refrigeri, o afegir a altres plats, com les postres dolces o el musli.

Varietats:

“Medjoul”: Principal varietat d’Israel, gran, tendra, i dolça.
“Amary”: Dàtil gran, marró vermellós i amb molta fibra.
“Deglet Nour”: També dàtil Moscatell, és tan tendre com a exquisit.
“Dayri”: Amb una pell marró fosc. Té sabor a caramel.
“Halawi”: Tendre i dolç. És una de les millors varietats.
“Zahidi”: No és tan dolç com altres varietats.
“Hadrawi”: És dolç i carnós. S’assembla a la varietat Halawi.

Deixa un comentari