Tomàquet

tomates_-_vladimir_morozovOrigen:

El tomàquet procedeix de Sud-amèrica.

Característiques:

De maig a octubre (a l’aire lliure); de novembre a abril (d’hivernacle).La tomaquera és una planta de clima càlid, per tant s’ha de cultivar a la primavera i l’estiu. Normalment se sol fer de planter tot i que també podem sembrar-lo directament de llavor.

Propietats:

Pel seu contingut en vitamines A, B1, B2, C, E i K, el tomàquet preserva l’organisme de malalties infeccioses i de l’escorbut. Així mateix, pel seu alt contingut en sals minerals (calci, fòsfor, ferro, sodi, potassi, magnesi, sofre, clor, coure, manganès, zinc, cobalt, fluor i iode) és refrescant i un revitalitzador de primer ordre.

Consum:

La manera més recomanable de menjar els tomàquets, si estan suficientment madurs, és crus amb la pell i les llavors, en amanides, ja que així ajuden a la digestió. També poden menjar-se cuits, al forn, en forma de puré i amb tota classe de guisats, perquè faciliten la digestió de fècules. Si es beu un got de suc de tomàquet acabat d’esprémer diverses vegades al dia, resulta un excel·lent diürètic i, barrejat amb suc d’api, és un bon reconstituent. Com que el tomàquet no conté gaire sodi, en poden menjar els diabètics. També es recomana el seu consum als obesos, artrítics i reumàtics, ja que té propietats alcalinitzants de l’organisme. Els tomàquets poden menjar-se a totes hores i constitueixen un bon element per a preparar un sopar lleuger.

Deixa un comentari